Fortsätt till huvudinnehåll

Educating Essex

En ny dokumentärserie med fokus på skolan har nått Sverige. På svenska har den fått den föga spännande rubriken ”Den övervakade skolan”. I syfte att fånga alla de vanliga dagarna i flykten monterade brittiska Channel 4 upp ett sextiotal kameror över hela skolan, och resultatet har blivit vad någon lite fyndigt kallade ”a fly on the blackboard-series".

När ”Educating Essex” gick på tv i England i höstas blev det en stor tittarsuccé och väckte livliga samtal och diskussioner. Den kallades för årets bästa och viktigaste tv-serie (The Mirror, 17/10-2011). Signifikant är att alla involverade inte verkar ha haft något vidare manus att luta sig mot, definitivt inte när det gäller repliker. Serien har därför inte heller mycket gemensamt med The Office, en annan brittisk dundersuccé, fast en pseudodokumentarisk sådan.

Skolan som serien utspelar sig på, Passmores Academy i Harlow, i Essex, är en högstadieskola, och eleverna och lärarna är som sagt på riktigt. En av lärarna, beträdande rektorn Mr Drew, uttrycker i ett meningsutbyte med rektorn sin största farhåga inför hela tv-projektet, nämligen att folk utanför skolan kommer att tycka att vad de håller på med är fullständigt galet och att skolans personal är ett gäng ryggradslösa mesar: ”Varför säger ni inte till?!”, förväntar han sig att vanligt folk kommer att utbrista hemma i tv-sofforna.

Mr Drew själv är seriens stjärna. Som en del av hans ansvar på skolan ingår bland annat att upprätthålla ordningen, inte minst klädkoden. Mr Drew håller även i kvarsittningen samt ett par timmars historia varje vecka. Vad gäller skoluniformen förklarar rektorn det som så, att livet utanför skolan för många ungdomar kan vara rörigt och att det därför har ett värde, att skolan kan erbjuda rutiner och en viss förutsägbarhet. Slipsknuten ska vara ordentligt knuten, och luvtröjor accepteras inte inomhus. En elev som svär åt en lärare får stanna hemma från skolan dagen efter.
Det samlade intrycket man får av Mr Drew är dock inte att hans främsta kännetecken är kraven på disciplin och att eleverna står rätt i ledet. Det som framförallt blir tydligt när han får berätta hur han ser på ungdomarna och sin egen roll, är att han verkligen bryr sig om dem. Han klandrar dem egentligen väldigt litet och är hela tiden beredd att tro gott om dem och ge dem nya chanser. Varje dag är en ny dag. Han menar också att det är helt fel att som en del vuxna kritisera ungdomarna för vilka de har blivit. De är ju en produkt av vårt samhälle, säger han, och han betonar i högre grad, att det är föräldrarna som bär ansvaret. Många barn och ungdomar har aldrig fått lära sig vad ”nej” betyder, och det i sin tur skapar stora problem i skolan, enligt Mr Drew. När skolans lärare tar kontakt med hemmet, ifall något ordningsproblem har uppstått, är kommunikationen rak och tydlig. Personalen tar sig friheten att avsluta ett samtal, då någon förälder uttrycker sig anklagande och grundlöst.
Den samlade bilden av lärarna är i övrigt att de trivs något oerhört på sitt jobb. De gillar uppenbarligen varandra, sitt jobb, ungdomarna. Eleverna själva trivs också, som det verkar. Även om de emellanåt tycker att Mr Drew är outhärdlig!
Det ska bli spännande att följa de återstående sex programmen. De går på SVT1 på söndagskvällar. Här är länken till första avsnittet på SVTPlay.

Kommentarer

 1. Jag instämmer helt i det du skriver, du formulerar dig väl om första avsnittet och belyser det som gjorde störst intryck på mig: Samtliga vuxna i skolan tycks arbeta mot samma mål, nämligen att ge ungdomarna de verktyg de behöver för att kunna leva bra liv. Jag tror det var rektorn som formulerade tanken, men allesammans tycks leva den.

  SvaraRadera
 2. Typ så. Det ska bli intressant att följa fortsättningen och få en djupare inblick i deras kunskapssyn, hur de ser på lärande, ansvarsfördelning, etc.
  Ytterligare ett perspektiv rör sådant som har att göra med omgivande - engelska - samhällets attityd till skolan samt vilka skyldigheter och befogenheter som skolan har.

  SvaraRadera
 3. En väldigt bra sammanfattning av det första avsnittet. Tack!

  SvaraRadera
 4. You´re welcome!
  I kvällens avsnitt är det tydligen mobbning som är på tapeten.

  SvaraRadera
 5. Det blir intressant. Där har jag nämligen mycket bestämda åsikter. :)

  SvaraRadera
 6. Manuell pingback:
  http://curiousheathen.wordpress.com/2012/01/22/den-overvakade-skolan-hanterar-mobbning/

  SvaraRadera
 7. Morrica har rekomenderat denna serie ett par gånger, det tycks som om man borde börja följa den.

  Jag fann det här med "svära mot läraren" intressant. Om vi hade börjat implementera den filosofin på vår skola, nämligen att eleverna hade tvingats att stanna hemma nästa dag, ja då förmodar jag att en hel del elever på skolan hade stannat hemma nästa dag. Frågan är om dessa indivder hade upplevt det som ett straff? Men jag gillar konceptet, respekt för läraren och för hela lärarande situationen.

  SvaraRadera
 8. Jesper,
  Det kanske har att göra med omgivande samhällets attityd till skolan? Det ska bli intressant att följa serien vidare, bl.a. med detta perspektiv i åtanke. Möjligen skiljer det sig mellan England och Sverige i detta avseende. I Sverige är det ju vanligtvis skolan och enskilda läraren som får extra arbete när elever åker iväg på semester utanför loven eller på annat sätt inte tar sitt eget ansvar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

Perspektivering i litteraturundervisningen

Hur jobbar man med perspektivering i litteraturundervisningen? I synnerhet i Svenska 3 utgör detta en hörnsten i arbetet, och det är ju i sak inget märkvärdigt heller. I någon facebook-grupp förra året jobbade vi tillsammans fram en lista med minst tjugo olika perspektiv som man kan anlägga på en text (bland dessa biografiskt, socialt, geografiskt, genus, normkritiskt, ålder, etc).

Som ett första steg att tillsammans med eleverna börja använda ett sådant lite otympligt begrepp kan man ta en text och låta dem skriva om den ur någon annan persons perspektiv (alltså skriva om den). Detta har jag i själva verket precis gjort i en åk 1 då vi jobbat med novellen "Mannen som visste allt", skriven av Somerset W. Maugham (ur Mina favoritnoveller, 1954).


Resultatet blev över förväntan (och bygger så klart på att eleverna nappar!). Vi läste novellen tillsammans och analyserade den ut ifrån ett flertal parametrar, med avseende till både innehåll och form. Vi roade oss då med att både f…

Grammatik, alltså

I Svenska 2 ingår det sedan 2011 att eleverna ska kunna göra grammatiska analyser. För betyget A:
"Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken." Många av oss svensklärare brottas nog med detta, och vi upplever att många elever har svårt att tillägna sig själva metaspråket. Jag själv undervisar i två parallellklasser på Ekonomiprogrammet och vi gjorde ett tappert försök i höstas, fast det blev i ärlighetens namn inte så som jag hoppats. Nu gör vi ett nytt försök.

Idag blev det genomgång, det vill säga repetition av det vi pratade om i höstas. I morgon blir det skrivning. De som inte var där (av någon anledning 2/3 av klassen) får titta på filmen, och de som var där får gärna titta på den igen. Genomgången gällde:

Utbyggda nominalfraserHuvud- och bisatserFundament
En av eleverna som inte gärna brukar uppskatta att jag filmar deras muntliga framtr…