Fortsätt till huvudinnehåll

Eko

På vägen till jobbet idag hann jag få i mig lite uppiggande nyheter:

  • Förhandlingarna mellan SAS och de olika fackförbunden är nu nästan klara. För de anställda medför detta (en del eller alla personalgrupper?) klart försämrade anställningsvillkor: höjd pensionsålder (höjs från 60 till 65 års ålder), förlängd arbetstid och sänkta löner (en avdragen månadslön per år).
  • Forskare slår larm om stundande miljökatastrof. Inom detta århundrade beräknas medeltemperaturen stiga med 4 grader vilket är dubbelt så mycket som tidigare antagits. Sommaren 2003 dog 50000 människor under värmeböljan, men det kan alltså bli mycket mer av den varan i framtiden. I Köpenhamn 2009 antogs en rad resolutioner som syftade till att jobba klimatsmart, men dessa utsagor byggde på antagandet om en höjd medeltemperatur på 2 grader. 
  • En stor undersökning från Stockholms Universitet visar på att Sverige jämfört med femton andra europeiska länder ligger näst sist när det gäller att integrera invandrare på arbetsmarknaden. Detta gäller inom de första tio åren i det nya landet.
  • Israel och Hamas fortsätter att kasta bomber på varandra. Som vanligt är det mestadels civila som får lida. Ett åttiotal beräknas ha dött under bombattackerna de senaste dagarna.

Tillvaron kan te sig milt sagt svåröverblickbar. Är det så underligt att majoriteten av jordens befolkning har någon form av gudstro ...?


Kommentarer