Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunicera mera!


Ordet ”kommunikation” kommer från latin och betyder ordagrant ”att göra en sak gemensam” (som i äga tillsammans).

Någon sänder ut en signal, verbalt eller icke-verbalt, i avsikt att kommunicera någonting specifikt. Den bärande kraften är hoppet om att någon därute förstår att avkoda signalen rätt. Det må vara en attityd (”Jag är arg!”), en inbjudan (”Ska vi ta en kopp kaffe?”), en uppmaning (”Köp den här nya, fräcka mobiltelefonen!”) eller ett inlägg i en intellektuell diskussion (”Gud är död!”).

Bland djuren visar inte minst delfinerna prov på en imponerande förmåga att ”göra en sak gemensam”. Ändå utmärker sig människan genom sin näst intill oändliga kommunikativa repertoar. Man kan studera språk, psykologi och kommunikationsteorier hela livet och ändå inte förstå fullt ut vad som händer (i verkligheten åtminstone, i teorin kan man vara hur smart som helst). Hela tiden uppenbarar det sig nya skikt, nya uttryck och nya dynamiska möjligheter. Vad sägs till exempel om den ironiska blinkningen och det kvävda skrattet?

Retorik handlar om konsten att nå fram med ett budskap, och visst är det en konst allt. Mycket händer med signalen som sänds ut till dess den når fram och tolkas på ett meningsfullt sätt av en mottagare. Emellanåt blir det som vi avsett, andra gånger blev det bara pannkaka utav det.

Shit happens. 
Kommentarer

  1. Hur man kommunicerar är en viktig bit. Men det gäller också att vara en bra mottagare. Att vias litet god vilja. Att inse att shit happens.

    SvaraRadera
  2. Helena, absolut. It takes two to tango. Och sedan har vi alla de andra faktorerna och aktörerna också (omgivningen, det förflutna, farhågor och förhoppningar, etc) som alltid gör sig påminda i varje kommunikationshandling.
    På tal om attityd: i serieteckningen ovan får man väl i och för sig medge att den gamla damen verkar ha rätt attityd, men jag tror inte den unge herrn känner han får full utdelning för de 2000 spänn han lagt ner på det rätta hänget.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar