Fortsätt till huvudinnehåll

Var befinner du dig på skalan "extrovert-introvert"?

Vilken personlighetstyp går bäst hem i vårt moderna samhälle?

Olika tider och olika kulturer har tvivelsutan premierat olika personlighetstyper, olika karaktärsdrag och olika sorters begåvningar. Det är knappast någon överdrift att säga att vår tid riskerar att gå vilse i fascinationen inför karismatiska ledare och färgstarka personligheter som går hem i tv-rutan. Utstrålning, rappa repliker och handlingskraft är allt. Den naturligt utåtriktade personen har förspänt i såväl yrkesliv som skolan. 

Men vad händer då ifall vi låter den extroverta personligheten bli normen, och alla andra - uppskattningsvis en tredjedel av oss, enligt somliga - den "avvikande"? En som intresserat sig för denna fråga i närtid är Susan Cain och såväl hennes bok, som blivit en bästsäljare, som hennes föredrag, vilket rönt stor uppmärksamhet, är ett lågmält rop om besinning. (Läs Svenska Dagbladets artikel om Susan Cain).

Vi ägnade en lektion i engelska 7 idag åt att lyssna till Cain och att samtala kring detta relevanta ämne. Eleverna fick sedan uttrycka sina egna tankar i ett fiktivt brev till Susan Cain själv. Mycket intressant läsning (och jag som trodde att jag kände dem alla, därför att jag jobbat med dem under två års tid!).


Kommentarer