Fortsätt till huvudinnehåll

Kristallnatten - Novemberpogromen

Lyssna till Göran Rosenbergs krönika i P1 då han förklarar hur vi mitt i alla skildringar av och statistiska uppgifter om Förintelsens massmord och gaskamrar kan missa en annan "liten detalj": den om nazismen som historiens största stöldapparat. Kristallnatten som ägde rum natten mellan 9 och 10 november 1938 var ett våldsdåd helt i herrefolkets tecken. Mer än någonting annat var det dessutom ett uttryck för nazisternas strävan att totalt utplundra ett helt folk. Judarna blev nazisternas och tyska folkets mjölkeko. 

Ricki Neumann skriver i SvD att det är bråttom att hitta ett nytt namn för Kristallnatten: 
Kristallnatten är ett alldeles för vackert och poetiskt ord, som titeln på en gammal barnbok, och det leder alldeles fel, som om det väsentliga är alla fönsterrutor som krossades, och allt glassplitter som hamnade på gatan i stora glittrande högar ... Att kalla allt det för Kristallnatten, ja, det låter som ett undvikande, en förskönande omskrivning, lite grand som att kalla Förintelsen för Endlösung der Judenfrage eller som att kalla mord med hjälp av gas för Sonderbehandlung.
"Kristallnatten" som begrepp lär ha myntats av nazisterna själva. Det finns emellertid historiker som istället väljer att använda termen "Novemberpogromen". Det verkar rimligt, ty ord spelar roll.
Kommentarer