Fortsätt till huvudinnehåll

Jul med varierande förtecken

Varje år vid denna tid brukar varje dagstidning med ett uns av självaktning att klämma in någon dubbelsidig rikt illustrerad artikel som försöker förklara för oss ursprunget till vårt svenska julfirande (har inte sett dessa artiklar än just i år, men de kommer, var så säker). Tomtar och troll, julgranar och julgris, midvinter och glögg, alla har de sin historia. Gammal folktro samt julens delvis hedniska rötter brukar få mycket utrymme i dessa artiklar, men taget redan ordet "jul" i beaktande är detta kanske inte att förvånas över.

Ändå förknippar nog de flesta svenskar av idag julen med den kristna berättelsen om vad som utspelade sig för länge sedan i marginalen, i utkanten av vår civilisation. Detta är givetvis inte hämtat ur luften, och inte minst kärleken till alla klassiska julsånger och julpsalmer har djupt fäste i folksjälen, bland dessa "Stilla natt" och "O helga natt". Vårt kollektiva minne innefattar utöver en stor mängd nutida poptexter, Arne Weise och Kalle Ankas jul samt filmer av olika slag även den tidlösa texten i julevangeliet. Mot dessa tar vi sedan spjärn då vi mejslar fram vår "egen" jul.

Idag firar vi jul med varierande förtecken. Gänget i filmen nedan ansluter sig på sitt hurmoristiska sätt till någon form av kristen berättelse och uttrycker sin oro att denna glöms bort. Inte minst identifierar de en del yttre påtryckningar som nog många av oss - vare sig vi nickar till den kristna berättelsen eller ej - gärna skulle vilja hitta alternativ till, alternativ som rimmar med vår mänsklighet och djupaste längtan. På mobiltelefonen, klicka här.


Kommentarer