Fortsätt till huvudinnehåll

White trash Christmas?

Det behövde beredas plats åt ett skrivbord åt en ny kollega på arbetsrummet. Ut åkte skåpet som stått där innan - och fram tonade en vägg som inte kändes helt klockren att sitta och titta på hela dagarna. I väntan på en målare som säkert snart kommer att komma passade vi på - bussiga som vi är - att julpynta lite åt honom.


White trash Christmas?Kommentarer

 1. Påminner mig om alla ensamma galgar, som en gång burit stjärngoss-skjortor på väg till skolan, men lämnas ensamma kvar, när skjortorna har burits hem i en plastkasse.

  SvaraRadera
 2. Jo, bilden kan trigga igång fantasin. 😊

  SvaraRadera
 3. Hej Henrik!

  Nu har det gått ungefär en vecka sedan jag förflyttades tillbaka till högskolevärlden och äntligen har jag börjat smälta alla intryck! Jag vill bara skicka iväg ett stort tack till dig. Du gjorde min första VFU till en mycket givande och trevlig period och det är jag verkligen tacksam för! Tack för att du tog dig tiden att prata med mig och Erik och tack för att du aldrig fick oss att känna oss i vägen.

  Jag vill även önska dig en god jul och ett gott nytt år. Kanske ses vi någon annan gång :)

  /Mikkan

  SvaraRadera
 4. Hej Mikaela,

  Kul att höra ifrån dig. Bra samtal vi hade under dessa två veckor, du, Erik och jag.

  God jul och gott nytt år till dig också. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

Grammatik, alltså

I Svenska 2 ingår det sedan 2011 att eleverna ska kunna göra grammatiska analyser. För betyget A:
"Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken." Många av oss svensklärare brottas nog med detta, och vi upplever att många elever har svårt att tillägna sig själva metaspråket. Jag själv undervisar i två parallellklasser på Ekonomiprogrammet och vi gjorde ett tappert försök i höstas, fast det blev i ärlighetens namn inte så som jag hoppats. Nu gör vi ett nytt försök.

Idag blev det genomgång, det vill säga repetition av det vi pratade om i höstas. I morgon blir det skrivning. De som inte var där (av någon anledning 2/3 av klassen) får titta på filmen, och de som var där får gärna titta på den igen. Genomgången gällde:

Utbyggda nominalfraserHuvud- och bisatserFundament
En av eleverna som inte gärna brukar uppskatta att jag filmar deras muntliga framtr…

"En kollega tänker till" (10)

Kombinationen nitiskhet och ordvitsar är Gunnar Albertsson i ett nötskal: nitiskhet vad gäller skolans uppdrag, ordvitsar vad gäller det mesta. Möt byggnadsarbetaren som sadlade om till yrkeslärare och numera fått ett uppdrag som förstelärare.


Gunnar, vad ser du som kärnan i ditt uppdrag som lärare? 
Vi har flera viktiga uppdrag men ett av de viktigaste är att medverka så att eleven utvecklar ett demokratiskt förhållningssätt. Detta kräver att även jag besitter dessa kunskaper och har förmågan att förmedla dem.

Det pratas ofta om att vi ska ge eleverna social kompetens så att de fungerar bra med andra människor, men detta ställer även krav på att de har något att berätta om. De behöver kunskaper inom många olika områden, som de idag kanske inte ser någon nytta med. Ett av våra viktiga uppdrag blir därför att motivera eleverna och få dem att förstå utbildningens betydelse för deras egen framtid.

Sedan får man inte glömma att mina elever sökt sig till bygg- och anläggningsprogrammet för …