Fortsätt till huvudinnehåll

White trash Christmas?

Det behövde beredas plats åt ett skrivbord åt en ny kollega på arbetsrummet. Ut åkte skåpet som stått där innan - och fram tonade en vägg som inte kändes helt klockren att sitta och titta på hela dagarna. I väntan på en målare som säkert snart kommer att komma passade vi på - bussiga som vi är - att julpynta lite åt honom.


White trash Christmas?Kommentarer

 1. Påminner mig om alla ensamma galgar, som en gång burit stjärngoss-skjortor på väg till skolan, men lämnas ensamma kvar, när skjortorna har burits hem i en plastkasse.

  SvaraRadera
 2. Jo, bilden kan trigga igång fantasin. 😊

  SvaraRadera
 3. Hej Henrik!

  Nu har det gått ungefär en vecka sedan jag förflyttades tillbaka till högskolevärlden och äntligen har jag börjat smälta alla intryck! Jag vill bara skicka iväg ett stort tack till dig. Du gjorde min första VFU till en mycket givande och trevlig period och det är jag verkligen tacksam för! Tack för att du tog dig tiden att prata med mig och Erik och tack för att du aldrig fick oss att känna oss i vägen.

  Jag vill även önska dig en god jul och ett gott nytt år. Kanske ses vi någon annan gång :)

  /Mikkan

  SvaraRadera
 4. Hej Mikaela,

  Kul att höra ifrån dig. Bra samtal vi hade under dessa två veckor, du, Erik och jag.

  God jul och gott nytt år till dig också. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

#metoo på gymnasiet

I dag på morgonen diskuterade vi #metoo på engelskan. Eleverna går i åk 3 på gymnasiet och alla var utan undantag i någon mån inlästa på ämnet. Ingen har missat vad Martin Timell står anklagad för, och även några övriga namn som figurerat flitigt i media den senaste tiden nämndes under samtalens gång: Virtanen, Weinstein,Spacey, etc. Vi pratade även om den senaste skandalen inom teaterbranschen här i Sverige då för närvarande närmare 600 kvinnor gått ut offentligt och berättat om förfärliga sexuella övergrepp.
Upplägget var att eleverna fick sitta i mindre grupper och prata ut ifrån några punkter som jag angett innan på whiteboarden: Vad är ”#metoo? Några aktuella fall? Vad triggar dessa övergrepp? Inom vilka branscher/vilka rum händer detta? Kan något göras åt det? Jag satt sedan ner ca 10 minuter med varje grupp och samtalade med dem.
Dessa elever är trots sin ungdom inga duvungar. De vet hur det kan vara. Det var inte min avsikt att de skulle bli för personliga, så fokus var inte på…

Bästa sättet att ge respons på texter?

Den klassiska frågan: Hur mycket och vilken respons ska vi ge på våra elevers uppsatser?

Faktum är att det ju går ju att lägga ner hur mycket tid och möda åt respons som helst, och de flesta av oss gör nog också det. På samma gång upplever nog många lärare som jag att det inte alltid förefaller som att eleverna i sin tur ägnar någon större ansträngning åt att studera alla kommentarer som de fått. Emellanåt låter vi dem uppgradera sin text och då finns kravet på reflektion inbakat. Fast dessa texter går det ju inte att sätta betyg på. 

Så för att omformulera frågan en aning: Vilken respons leder till maximalt lärande för eleven? 

Den här gången bestämde jag mig för att ge respons på ett för mig ovanligt sätt. Och elevernas - upprörda - kommentarer var de förväntade: "Du kan väl inte bara ge oss en bokstav!". För det var det jag hade gjort. Gett dem en bokstav. 

På följande lektionen förklarade jag varför jag gjort så. Och visst borde de känna igen sig i detta med att inte ta eget…