Fortsätt till huvudinnehåll

Hägrande skolresa till AabenraaSnart åker vi en skolvecka till Aabenraa i södra Danmark. "Vi" är 48 elever från Ekonomiprogrammet på den skola jag arbetar på i Trollhättan samt tre lärare. Inom ramen för ett EU-projekt som heter NordPlus besökte en åk 1 från Aabenraa Statsskole oss en vecka i våras. Nu är det vi som i vår tur ska bekanta oss med deras stad, landskap, språk och kultur.I kursen Svenska 2 ingår bland annat att man ska läsa dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråket. Detta matchar perfekt ett dylikt besök. Jag har därför låtit plåga eleverna med läsning av Cecil Böckers novell "Tyren", och de har fått göra en analys med avseende till såväl form som innehåll, komposition och gestaltning som språk. Inte enkelt fast nyttigt. När inträder peripetin och hur använder Bödker metaforer? Även andra ämnen är integrerade på ett ändamålsenligt sätt.

I våras var det mycket snack utifrån den svensk-danska samproduktionen "Bron". Denna gång blir det lite andra frågor som står i centrum, bland annat ska våra elever presentera sina UF-företag för de danska eleverna och vi ska besöka Danmarks största företag, Danfoss. Då står energifrågor ur ett hållbarhetsperspektiv på agendan. Vi kommer även att göra ett gäng andra spännande saker under vår vistelse där, och veckan kommer tvivelsutan att innebära möjligheter för lärande av olika slag - inte minst för dem av våra elever som fått möjligheten att även bo hos en dansk värdfamilj. Danskarna är mycket gästfria och de är seriösa i sin planering.

Lite nytt för oss var emellertid när vi i elfte timmen kom på att danskarna även planerat in ett besök i Flensburg åt oss. Då fordras att man har med sig ett giltigt pass, och nej, det var inte riktigt alla våra elever som hade det. För de boende i Aabenraa är det visserligen helt odramatiskt att svischa fram och tillbaka över gränsen mellan Danmark och Tyskland (svischa sig själva, vill säga) och flera av lärarna på skolan vi ska besöka bor till och med i Flensburg. Enligt regelverket förutsätts man ändå att ha ett pass i innerfickan när man gör dessa turer, och vi som kommer dit på skolresa skulle helt klart föredra att få alla elever med oss hem till Sverige igen framåt veckans slut. Nu hoppas vi på polisen att de agerar snabbt och effektivt i dessa enskilda passärenden.
Kommentarer

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

#metoo på gymnasiet

I dag på morgonen diskuterade vi #metoo på engelskan. Eleverna går i åk 3 på gymnasiet och alla var utan undantag i någon mån inlästa på ämnet. Ingen har missat vad Martin Timell står anklagad för, och även några övriga namn som figurerat flitigt i media den senaste tiden nämndes under samtalens gång: Virtanen, Weinstein,Spacey, etc. Vi pratade även om den senaste skandalen inom teaterbranschen här i Sverige då för närvarande närmare 600 kvinnor gått ut offentligt och berättat om förfärliga sexuella övergrepp.
Upplägget var att eleverna fick sitta i mindre grupper och prata ut ifrån några punkter som jag angett innan på whiteboarden: Vad är ”#metoo? Några aktuella fall? Vad triggar dessa övergrepp? Inom vilka branscher/vilka rum händer detta? Kan något göras åt det? Jag satt sedan ner ca 10 minuter med varje grupp och samtalade med dem.
Dessa elever är trots sin ungdom inga duvungar. De vet hur det kan vara. Det var inte min avsikt att de skulle bli för personliga, så fokus var inte på…

Bästa sättet att ge respons på texter?

Den klassiska frågan: Hur mycket och vilken respons ska vi ge på våra elevers uppsatser?

Faktum är att det ju går ju att lägga ner hur mycket tid och möda åt respons som helst, och de flesta av oss gör nog också det. På samma gång upplever nog många lärare som jag att det inte alltid förefaller som att eleverna i sin tur ägnar någon större ansträngning åt att studera alla kommentarer som de fått. Emellanåt låter vi dem uppgradera sin text och då finns kravet på reflektion inbakat. Fast dessa texter går det ju inte att sätta betyg på. 

Så för att omformulera frågan en aning: Vilken respons leder till maximalt lärande för eleven? 

Den här gången bestämde jag mig för att ge respons på ett för mig ovanligt sätt. Och elevernas - upprörda - kommentarer var de förväntade: "Du kan väl inte bara ge oss en bokstav!". För det var det jag hade gjort. Gett dem en bokstav. 

På följande lektionen förklarade jag varför jag gjort så. Och visst borde de känna igen sig i detta med att inte ta eget…