Fortsätt till huvudinnehåll

Skolresa till Danmark


Jag skrev i ett tidigare blogginlägg om vår hägrande skolresa till Danmark. Nu  har resan genomförts och man kan gå till vår skolas hemsida och läsa rapporten jag skrev om den: Ekonomiprogrammet besökte Danmark.

Personligen bär jag med mig tankar om hur skolkulturer kan variera olika skolor emellan. Det gäller ofta subtila saker som attityder och värderingar men även uppenbara skillnader i termer av byggnader och utrustning. När det gäller de subtila sakerna spelar det givetvis roll att den statliga skolan vi besökte består av de mindre än 30 procenten av varje årgång som tar studenten i Danmark. Det betraktas alltså som status att gå på skolan och - möjligen beroende på kontextuella, historiska faktorer - lärarauktoriteten är given.

Den klass som vi hade kontakt med hade dessutom gjort ett aktivt val till och med innan de började gymnasiet. Utifrån detta aktiva val gjorde sedan ansvariga rektor klassindelningarna. Dem som vi hade utbyte med var med andra ord avklarade med att de ville delta i olika utbyten med allt vad det innebär av: att bo ensam hos en annan familj i ett annat land, att ta emot en eller flera gäster från ett annat land - samt även att vara beredd att lägga ut cirka tio tusen kronor under en treårs period på olika resor (vilket i ett danskt perspektiv ändå inte är särskilt utmärkande).
Kommentarer