Fortsätt till huvudinnehåll

Från Gangnam Style till numera klassiska Riverdance

För ett tag sedan skrev jag om Gangnam Style och artisten Psys oerhörda framgångar. Fascinerande att det fortfarande går att bara så där uppfinna ett helt nytt rörelsemönster, en helt ny dans. Man kunde ju tycka att alla danser redan hade uppfunnits, men Icke sa Nicke.

Klassiska irländska dansen är ett annat sådant rörelsemönster - en dans. Riverdance kallades det som första gången såg världens ljus i samband med Eurovision Song Contest i Dublin, Irland, i 1994. Men den irländska dansen som sådan har långa anor. Jag förstår inte exakt vad som var det nya med Riverdance, men det kanske var inslagen av steppdans?

I en engelska 6-kurs ska vi ett tag framöver fokusera på Irland och irländsk kultur. Det kommer med största sannolikhet att bli en hel del Swift, Angela´s Ashes och mycket annat (någon föreslog även att jag skulle införskaffa  en så kallad "tin whistle" och "dra en jig", men det får nog vänta till en annan gång. Inget fel på förslaget, dock). Första lektionen ska vi emellertid ägna en stund åt att tillsammans titta på detta unika dansframträdande:


Kommentarer