Fortsätt till huvudinnehåll

Varje kultur sina specialiteter och sina brister

På plats i Köpenhamn inhandlas en dansk specialitet: rostade havregryn. Jag har aldrig fullt ut kunnat förlika mig med den svenska i mitt tycke lätt "mjöliga" versionen av valsade havreflingor. Så jag bestämmer mig för att slå på stort. Tre rejäla paket:


Å andra sidan är det ingen höjdare att på kvällen lyssna till de danska fotbollskommentatorerna. De är pratiga och kostar på sig både det ena och det andra värdeomdömet om lagen och enskilda spelare. Efter Brasilien-Chile-matchen sitter fem personer i studion och har till synes oändligt med tid att tycka allt möjligt, och jag märker att jag inte saknar det då vi behöver sänka volymen. Min sextonårige brorson och hans kompis bredvid mig i tv-soffan verkar lika insiktsfulla som dessa sportjournalister, och jag inser att svenska kommentatorer samt inkallade experter håller jämförelsevis hög klass. Glenn Strömberg spar inte heller på orden, men hans analyser tillför sådant som jag som tittare inte själv ser eller ens fullt ut förstår.
Kommentarer

  1. Det är verkligen något speciellt med dessa gryn, iallefall vad min svensk/ danska uppväxt har fått vetenskap om. Men för att verkligen känna av det riktigt unika bör man nog ha varit född i danmark. Det sitter väl lite i ådrorna dessa gryn kan jag tro..
    Men paketet ser det samma ut ;)

    SvaraRadera
  2. Somliga ränder går aldrig ur, Paulina. ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar