Fortsätt till huvudinnehåll

Æbleskiver

Inspirerad av min svägerska startar vi idag en ny adventstradition i vår familj. Varje land och varje kultur har ju sina traditioner och sina specialiteter, och i Danmark, där jag kommer ifrån, har man en fäbless för æbleskiver (äppelskivor). Dessa kan ätas hela året runt, men de flesta skulle nog hålla med om att det finns ett särskilt juligt sken över dem. 

Smeten liknar pannkakssmet och våffelsmet men smakar ändå lite annorlunda, bland annat därför att de innehåller kardemumma. En gång i tiden bestod de i grunden av en äppelbit, därav namnet. De görs med hjälp av ett speciellt "æbleskivejern" och serveras med florsocker och sylt.

Receptet är min mammas (vilket hon i sin tur antagligen ärvt av sin mammas mammas forntida moster). What is family for?

Uppdatering:
Helena (se kommentarfältet) uttryckte en önskan att få ta del av receptet. Följande ingredienser ingår och räcker till ca 30 stycken (dock behöver man som sagt ha tillgång till ett "æbleskivejern", men det är ju bara att ta en sväng till Danmark, då hittar man dem där; det går väl inte att köpa dem i Sverige?):

300 g vetemjöl
4 dl mjölk
4 msk smör
25 g jäst
salt
1 msk florsocker
5 tsk vaniljsocker
kardemumma 
2 vispade ägg

Smeten blandas och jäser en timme, innan man kan sätta igång med själva gräddningen. Kommentarer

 1. Men Bästa Henrik!
  Du kan ju inte bara dela med dig av bilden och låta texten få det att vattnas i munnen! Var har du receptet? Vi måste ju få testa detta!
  Bästa andraadventshälsningar
  Helena

  SvaraRadera
 2. Helena, jag får väl uppdatera bloggposten! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar