Fortsätt till huvudinnehåll

Skolresa till hufvudstaden (1)

Drygt 50 EK-elever och fyra lärare. Ett gäng relevanta och intressanta aktiviteter. Ett utsmyckat Stockholm i december. Succé.

Här på förortssafari i Skärholmen. På tapeten: Hamlet i modern tappning. Hyllad på kultursidorna. Ett dygn senare vet jag fortfarande inte vad jag själv tycker om denna annorlunda uppsättning, men jag kanske har bestämt mig framåt nästa vecka någon gång då vi hunnit samtala om pjäsen på lektionstid. Kan ändå konstatera att vi vid mängder av tillfällen fick uppleva igenkännandets glädje då de välkända replikerna ljöd i salongen. 


På Nobelmuseet påminns man om ett klassiskt, vinnande koncept: hårt arbete i förening med lekfulhet (se bilden till vänster). I en av filmerna som rullar i ena biosalongen möter man emellertid också stressen hos en toppforskare då han berättar om hur han kan hamna i djupa depressioner då inte arbetet går tillräckligt framåt. Han känner sig då på riktigt oduglig och värdelös.

På Patent- och Registreringsverket (PRV) blir vi väl mottagna av Lena Björk, en tidigare lärarkollega som numera jobbar där som Generaldirektörssekreterare. Vi får en visning runt i den vackra byggnaden från 1921, och rätt vad det är hamnar vi i intressanta samtal med en av juristerna och en av ingenjörerna om bland annat varumärken. En fråga som ventileras är den om det moraliskt riktiga i att exempelvis uppfinningar som kan rädda liv eller miljön används som hävstång åt det profithungriga storkapitalet?

Det märks att de anställda där känner stolthet över sin historia och sitt uppdrag.
Kommentarer