Fortsätt till huvudinnehåll

Hägrande skolresa till AabenraaSnart åker vi en skolvecka till Aabenraa i södra Danmark. "Vi" är 48 elever från Ekonomiprogrammet på den skola jag arbetar på i Trollhättan samt tre lärare. Inom ramen för ett EU-projekt som heter NordPlus besökte en åk 1 från Aabenraa Statsskole oss en vecka i våras. Nu är det vi som i vår tur ska bekanta oss med deras stad, landskap, språk och kultur.I kursen Svenska 2 ingår bland annat att man ska läsa dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråket. Detta matchar perfekt ett dylikt besök. Jag har därför låtit plåga eleverna med läsning av Cecil Böckers novell "Tyren", och de har fått göra en analys med avseende till såväl form som innehåll, komposition och gestaltning som språk. Inte enkelt fast nyttigt. När inträder peripetin och hur använder Bödker metaforer? Även andra ämnen är integrerade på ett ändamålsenligt sätt.

I våras var det mycket snack utifrån den svensk-danska samproduktionen "Bron". Denna gång blir det lite andra frågor som står i centrum, bland annat ska våra elever presentera sina UF-företag för de danska eleverna och vi ska besöka Danmarks största företag, Danfoss. Då står energifrågor ur ett hållbarhetsperspektiv på agendan. Vi kommer även att göra ett gäng andra spännande saker under vår vistelse där, och veckan kommer tvivelsutan att innebära möjligheter för lärande av olika slag - inte minst för dem av våra elever som fått möjligheten att även bo hos en dansk värdfamilj. Danskarna är mycket gästfria och de är seriösa i sin planering.

Lite nytt för oss var emellertid när vi i elfte timmen kom på att danskarna även planerat in ett besök i Flensburg åt oss. Då fordras att man har med sig ett giltigt pass, och nej, det var inte riktigt alla våra elever som hade det. För de boende i Aabenraa är det visserligen helt odramatiskt att svischa fram och tillbaka över gränsen mellan Danmark och Tyskland (svischa sig själva, vill säga) och flera av lärarna på skolan vi ska besöka bor till och med i Flensburg. Enligt regelverket förutsätts man ändå att ha ett pass i innerfickan när man gör dessa turer, och vi som kommer dit på skolresa skulle helt klart föredra att få alla elever med oss hem till Sverige igen framåt veckans slut. Nu hoppas vi på polisen att de agerar snabbt och effektivt i dessa enskilda passärenden.
Kommentarer