Fortsätt till huvudinnehåll

Hur många verser har "Hallelujah"?


Bägge mina engelsklektioner idag inledde jag med att ägna några minuter åt Leonard Cohen. Många är överens om att han är en av de allra största sett över de senaste fem decennierna; kanske är det bara Bob Dylan som övergår honom, hur man nu ska mäta sådant? Vi lyssnade hur som helst till hans version av "Hallelujah" och jag delade ut texten till låten vilken vi började med att läsa tillsammans. Knappast någon hade hört honom själv framföra den någon gång. Jag nämnde att det finns väldigt många fler verser än de vi hade framför oss, och i sin artikel "Tak til mesteren: Her er Leonard Cohens 7 bedste sange" på dr.dk hänvisar skribenten Karen Steensbæk Nielsen till musikern och journalisten Anders Dohn som hävdar att Cohen i själva verket skrev närmare 80 verser innan han var riktigt nöjd. Enligt honom  var Cohen en obotlig perfektionist vilket också gjorde att hans samlade produktion aldrig blev särskilt stor, åtminstone inte jämfört med Bob Dylans 500 låtar. 

Vad gäller "Hallelujah" har jag aldrig riktigt blivit klok på vad Cohen vill säga? Allusioner görs till Bibelns kung David, fast den judiske Cohen flikar in många andra metaforer också, och man får hålla i minnet att "it´s a cold and it´s a broken hallelujah" som är själva temat i sången, inte det trosvissa och hoppfulla "hallelujah" som annars är det vanliga i Psaltaren - "hallelujah" betyder ju "prisa Gud!". 

Vilka låtar är Cohens största? Frågan är förmodligen felställd, men i sin artikel jag länkade till ovan har Dohn valt ut sju stycken. Det fina med Nielsens artikel är att det i den finns länkar till vardera av dessa sju låtar. Den som äger åtminstone minimal kännedom om Cohens produktion känner igen de flesta av dessa, däribland "Suzanne", "Dance me to the end of love" och "You want it darker". "You want it darker" lär ha varit något av Cohens uppgörelse med livet, och han sjunger "I am ready, my lord". 

Leonard Cohen blev 82 år gammal. 


Kommentarer