Fortsätt till huvudinnehåll

Æret være Kim Larsens minde


I dag tillkännagavs det att Danmarks väl nog störste musikant - "popper" eller spelman skulle han själv kalla sig - i modern tid har avlidit. Kim Larsen har producerat musik sedan nästan fem decennier tillbaka, och både hög och låg förenas i dag i sorgen över att han lämnat oss i en ålder av 72 år. 

Jag har aldrig fått riktigt kläm på hur stor Kim Larsen egentligen varit i Sverige, men i Danmark är hans avtryck i det folkliga medvetandet gigantiskt, hos gammal som ung. Allt sedan det tidiga 70-talet då han ingick i gruppen Gasolin har hans texter och musik slagit an en sträng hos ofantligt många. Ett av hans soloalbum, Midt om natten (1983), såldes enkom i Danmark i mer än 600 000 exemplar, vilket alltså motsvarar att en tiondedel av befolkningen köpte denna vinylskiva. 

Givet hans enorma betydelse är det inte förvånande att samtliga mediehus idag fokuserar på hans liv och gärning. Själv har jag precis för andra gången sett en dokumentär som gjordes 2015: Kim Larsen - folkets sanger. För den som är det minsta intresserad av honom är detta en fantastisk skildring av hans musikaliska resa, med mängder av bildmaterial, intervjuer, och så vidare. 

En omöjlig fråga för den som bär hans musik och låtar inom sig är vilken av hans hundratals låtar som är den bästa. Men visst,  Hva´ gør vi nulille du? och This is my life har många kvalitéer. En grundton i Kim Larsens texter var han förmåga att knyta an till den lilla människan och hans egen strävan efter uppriktighet och autencitet gav kraft i framförandet. I sång nummer två blir det särskilt vackert, nästan hjärtskärande, när den klagande sopranrösten får fylla ut ljudbilden (2 min in i låten). Åtminstone den som vuxit upp med hans musik och lärt sig älska den rörs i sitt innersta. 

Som man säger på danska: Æret være Kim Larsens minde. 








Kommentarer