Fortsätt till huvudinnehåll

TurboEnglish: ny wiki!

Jag har precis startat en wiki (first time ever!) vilken kommer att fungera som en "språkbank" för engelskan. Jag med flera kommer där att lägga ut användbart material för såväl lärare som elever. Den har fått det mycket talande namnet TurboEnglish.

Mest intressant så här långt är att jag där samlat länkarna till alla filmerna i serien Getting It Right! Men inte bara det, utan jag har även bejakat ett tips jag fick via IKT-skafferiet, nämligen RoadToGrammar. Som elev kan man nu titta på en film om något grammatiskt moment en eller flera gånger. Man kan sedan i omedelbart anslutning till detta göra övningar på datorn som är kopplade till just den filmen. Det fina i kråksången är att man får omedelbart svar på om man förstått vad det handlar om, och det finns även mer avancerade övningar att pröva krafterna med.

Så kolla in detta, vettja:
TurboEnglish


Kommentarer

 1. Härligt Henrik! Du är en fantastisk kollega i det utvidgade kollegiet. Ska sprida budskapet i LMS

  SvaraRadera
 2. PS jobbig kontroll för kommentar för den som inte ser så bra. Fick fyra bakläxor.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Helena, tack för de vänliga orden!

  Vad gäller kontrollen för kommentarer får jag försöka lista ut hur jag förhoppningsvis kan ändra lite på några inställningar (jag visste inte ens att det fanns någon kontroll...). Inte helt enkelt för en vanlig glad amatör men utifrån din beskrivning av problembilden får jag verkligen försöka (jag har fortfarande inte lyckats lösa hur man kan ta sig vidare hit direkt från din blogg). :(

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

Grammatik, alltså

I Svenska 2 ingår det sedan 2011 att eleverna ska kunna göra grammatiska analyser. För betyget A:
"Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken." Många av oss svensklärare brottas nog med detta, och vi upplever att många elever har svårt att tillägna sig själva metaspråket. Jag själv undervisar i två parallellklasser på Ekonomiprogrammet och vi gjorde ett tappert försök i höstas, fast det blev i ärlighetens namn inte så som jag hoppats. Nu gör vi ett nytt försök.

Idag blev det genomgång, det vill säga repetition av det vi pratade om i höstas. I morgon blir det skrivning. De som inte var där (av någon anledning 2/3 av klassen) får titta på filmen, och de som var där får gärna titta på den igen. Genomgången gällde:

Utbyggda nominalfraserHuvud- och bisatserFundament
En av eleverna som inte gärna brukar uppskatta att jag filmar deras muntliga framtr…

"En kollega tänker till" (10)

Kombinationen nitiskhet och ordvitsar är Gunnar Albertsson i ett nötskal: nitiskhet vad gäller skolans uppdrag, ordvitsar vad gäller det mesta. Möt byggnadsarbetaren som sadlade om till yrkeslärare och numera fått ett uppdrag som förstelärare.


Gunnar, vad ser du som kärnan i ditt uppdrag som lärare? 
Vi har flera viktiga uppdrag men ett av de viktigaste är att medverka så att eleven utvecklar ett demokratiskt förhållningssätt. Detta kräver att även jag besitter dessa kunskaper och har förmågan att förmedla dem.

Det pratas ofta om att vi ska ge eleverna social kompetens så att de fungerar bra med andra människor, men detta ställer även krav på att de har något att berätta om. De behöver kunskaper inom många olika områden, som de idag kanske inte ser någon nytta med. Ett av våra viktiga uppdrag blir därför att motivera eleverna och få dem att förstå utbildningens betydelse för deras egen framtid.

Sedan får man inte glömma att mina elever sökt sig till bygg- och anläggningsprogrammet för …