Fortsätt till huvudinnehåll

"Variation"

Igår kväll var vi på Stadsteatern i Göteborg. 55 svenska elever och 27 danska samt ett flertal lärare av bägge nationaliteter. Tidigare på dagen var jag med danskarna på Stadsmuseum och vi fick då bland annat en föreläsning - på danska, av en av intendenterna - om Göteborgs historia. Mycket intressant bland annat att bli påmind om hur snacket gick i gatorna för tre hundra år sedan när staden grundades av tyskar och holländare. Karsten gick grundligt till väga.



Men, som sagt: Variation. Jag tyckte absolut föreställningen var sevärd. Själv påmindes jag om Bachtins "polyfoni", med alla röster som lyder och tillsammans bildar en komplex bild av verkligheten och sanningen. Min danske kollega tänkte i termer av Bertolt Brecht.



Kommentarer

  1. Besøget på henholdsvis Stadsmuseet og Folkteatern i Göteborg stod netop i meget fin sammenhæng med hinanden, fordi det med tydelighed viste, at forholdet mellem vor historie og bevidsthed burde hænge nøjere sammen, at der er et markant modsætningsforhold mellem på den ene side at have talt tysk og hollandsk for 300 år siden og så være racist. Turen bekræfter således, at nationale fællesskaber virkeligt i høj grad er konstruerede (eller falske om man vil), og hvis bare lidt af denne ind
    sigt er gået til elevernes bevidsthed, så er dette en mægtig succes!
    Mvh
    Jesper Valeur Mogensen

    SvaraRadera
  2. Jesper, som man siger på svensk: Du slog huvudet på spiken med den kommentaren! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar