Fortsätt till huvudinnehåll

Den store Gatsby 2015


Jag blickar ut över tjugonånting åk 2-ryggar. Eleverna har skrivning på Den store Gatsby som vi jobbat med under några veckor. Nu är det skarpt läge.

En av uppgifterna är att identifiera någon metafor som står redan på andra sidan i boken och som på ett särskilt pregnant sätt uttrycker vad Nick, berättaren, skulle vilja göra med "hela världen". Han fick nog av den dekadenta kulturen och människorna vid östkusten och har nu sökt sig tillbaka till Mellanvästern där han kommer ifrån. Vad är innebörden i metaforen ifråga, och på vilket sätt kan den läsas som en kommentar av Fitzgerald till vad han såg för tecken i tiden, i mitten av "det glada tjugotalet"? Vad finns det mer för metaforer på samma sida som stärker detta?

I en parallellklass läste vi igår en artikel ur senaste Axess som heter "Stå upp för bildning". Skribenten Nils Johan Tjärnlund driver där tesen att bildningsbegreppet har kommit på undantag i den svenska kulturen. Redan inledningsvis citerar han Per Wästberg som lär ha sagt att "böckerna vänder oss ryggen tills vi rör vid dem". I slutet av 1800-talet var det vanligt förekommande att företagsmoguler ägnade en del av sin kraft på olika folkbildningsprojekt vid sidan om affärsverksamheten, och det är bara att betrakta arkitekturen från den tiden, då ser man att det fanns en strävan efter högre värden än tiondelar poäng på Nasdaq.

Tjärnlunds poäng är att ifall profit blir ett självändamål för all vår verksamhet kommer vi att "fortsätta trampa i allt smalare spår, medan den andliga tundran breder ut sig". Det låter inte trevligt, fast det förefaller i högsta grad vara ett ord i rättan tid. På ett alldeles osökt sätt knyter detta således an till temat i Den store Gatsby. Alldeles osökt.



Kommentarer

  1. Metaforer går ju alltid hem. Hoppas de kniper den. Har en känsla av att det återkommande har glunkats om den andliga tundran. Hur kommer framtidens perspektiv på vår samtid att se ut? Vandrar vi i ett djupare mörker än våra föregångare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Store frågor. Sedan är det ju skillnad mellan att varna för "den andliga tundran" i skrift och att själv i den mån det går vara ett tecken på någonting annat. Fitzgerald själv var kanske en känslig natur; enligt handböckerna dog han ung, till följd av sitt alkoholmissbruk.

      Radera

Skicka en kommentar