Fortsätt till huvudinnehåll

Stay Hungry, Stay Foolish

Jag tänker börja årets upplaga av Engelska 6 med att tillsammans med eleverna lyssna till - och läsa - Steve Jobs legendariska tal från 2005, "Stay Hungry. Stay Foolish". Publiken utgjordes av en skara glada unga människor vid prestigefyllda Stanfords universitets dimission. De hade nu klarat av sin examen och hatten satt - mestadels - där den skulle. Jobs bidrag blev att hjälpa till att vidga perspektivet något vad gäller de egna studierna, det framtida yrket och livet.

Själv upptäckte jag talet först alldeles nyligen då jag satt vakt vid en uppsatsskrivning i våras. Jag hade då släpat med mig senaste - utmärkta - RetorikMagasinet för att något fördriva de närmaste par timmar jag hade framför mig. I magasinet fanns Jobs tal utskrivet samt en mycket läsvärd analys av detsamma.

Ifall eleverna inte redan hört det är det så dags att de får göra det, tänker jag. Det är inte bara retoriskt snyggt utan innehåller framför allt en del som är mycket tänkvärt.

Kommentarer

 1. Hej,nu har jag också hittat din blogg som jag tycker innehåller mycket tänkvärt kring grundläggande kunskaper om grammatik och annat som rör undervisningen i engelska. Kommer följa din blogg och ta del av dina inspirerande tankar och idéer.
  Hälsningar Nadia ( "gammal" lärarkandidat som blev handledd av just dig under VFU:n).

  SvaraRadera
 2. Hej Nadia,
  Vad kul att höra från dig! Jag minns fortfarande den lektionen du höll i en estetklass då du visade ett utdrag ur någon Harry Potter-film. Bra även för mig som är nästan totalt HP-illiterat. :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du minns det :) Harry Potter var ganska nytt för mig med då men nu har jag lärt mig använda olika böcker/texter i undervisningen som jag ens aldrig tänkt på att använda mig av tidigare. Följer din blogg :).

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att prova nya grepp, Nadja. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar