Fortsätt till huvudinnehåll

Lärares spetskompetens

Igår var det Kanelbullens dag. Idag är det Världslärardagen. Den instiftades 1994 av FN-organet UNESCO. Årets tema är "Take a stand for teachers".


Så här skriver Anders B. Lindström i nättidningen Skola och samhälle då han försöker artikulera vari lärarens spetskompetens består:
Jag menar att lärarnas unika yrkeskompetens inte är en ämnesakademisk, utan en konstnärlig, ämnesdidaktisk och ämnesmetodisk kunskapsgrund d.v.s. undervisningskonst, som är förankrad i en stabil, trygg och uthållig personlighet. God allmänbildning, känslostabilitet, långsiktighet, ledarförmåga bland barn och ungdomar är mina lärarsignum. Undervisningskonsten är navet tillsammans med förmågan att leda en klass. Att kunna föra goda samtal med enskilda elever, elevgrupper och föräldrar. Att via ämnesmetodisk skicklighet och konstnärlig, kreativ egen förmåga, överföra kultur, kunskaper, fostran, framtidsoptimism och drömmar.

Lindströms artikel slutar inte där, men jag kan tycka att han är någonting väsentligt på spåret. Det finns anledning för lärare att sträcka på sig! Skolverkets generaldirektör, Anna Ekström, tar i lite extra på Twitter: ”Släng er i väggen, alla kanelbullar, idag är det världslärardagen – inte bara Sveriges utan världens viktigaste yrke!”


Kommentarer